Webbdesign

Webbdesign är en viktig del av en hemsida, designen gör nästan hela sidan. Webbdesign fixar alltså en hemsidas utseende. För att kunna ska skapa en hemsida så behövs det att bestämma sig av färgskalor, bilder, typografi och andra grafiska delar för att sedan bli klar med hemsidan. Oavsett hur allt ska placeras på hemsidan är det viktigaste att designen ska vara tilltalande. Själva processen handlar om flera olika steg. Det viktigaste för arbetaren på webbdesignen är att verkligen ta ett steg i taget. Detta är en viktig del för arbetaren för att lyckas med en användarvänlig och bra hemsida. Man är ingen datorexpert för att man har kunskaper av webbdesig, det är många som tror att det är så. Som texten ovan säger, webbdesign handlar om att fokusera på en hemsidas utseende.

Vägledning och råd

För att arbetaren på webbdesignen ska göra ett bra jobb så är det en smart idé att kolla med kunden, vad den vill med sidan och varför. Webbdesignern ger olika råd och vägledning tills kunden tycker att det är okej och säger att det är bara att köra på. Det bästa resultatet får man om man gör på detta sätt. Kunden är nöjd och hen har fått vara med och deltagit själv.

Programmering

En webbdesigner ska ha förståelse av programmering. Det viktigaste är att veta hur programmering fungerar och vad programmering egentligen är. Om denna kunskap fattas blir det inget bra samarbete mellan programmeraren och utvecklaren. Själva processen handlar om att designern ska designa efter hur programmeringen ska gå till.

webbdesigner vs webbutvecklare

Grundbegrepp

Det första grundbegreppet man ska kunna är layout. Detta betyder att bilderna och texterna är organiserade. Det är viktigt att läsarna på webben ska hitta det dem söker, det är alltså viktigt att underlätta detta för läsarna. Det inkluderar att bevara balansen mellan logiska följder och okränkbarhet i designen. Färgvalet är det andra grundbegreppet. Detta är något som beror på företagets grafiska profil, sedan känslan som företaget vill att besökarna ska få. Grafiken är det tredje grundbegreppet. Detta innehåller hjälp för att kunna förbättra logotyper, bilder, fotografier och ikoner som webbdesignen ska innehålla. Teckensnitt är det fjärde grundbegreppet. Detta används oftast i företagets profil men det kan även förbättra vissa gånger en webbdesign. Sist men inte minst, innehållet. Texten som skrivs ska vara av betydelse och brukbar för besökarna men även göras så bra som möjligt för sökmotorerna. Innehållet och designen måste fungera tillsammans för att kunna göra en förbättring inom webbplatsens budskap.

Utbildning

Om man vill arbeta inom webbdesigner är det bra att ha en bra grundläggande utbildning. Denna utbildning kan man på, på gymnasiet program på teknikprogrammet inom inriktningen informations- och medieteknik. Arbetsgivaren kräver oftast att man även äger den kunskap om man går en vidareutbildning. Denna vidareutbildning kan ske på Universitetet, högskolan eller en yrkeshögskola.

Utbildning

Det finns även utbildningar som kan ske på distans om man inte ha utbildningen redan. Distansutbildningarna kan vara riktigt bra att använda om man har svårt att ta sig till platsen där utbildningen sker eller något annat hinder.