IT-skolor i Sverige

Det finns ett par hundra IT-skolor i Sverige på olika nivåer. På högskolenivå har vi Kungliga Tekniska Högskolan , Chalmers, Linköpings tekniska högskola med många fler. Vi har även så kallade eftergymnasiala IT-bildningar inom IT via Yrkeshögskolor men även privata jobbförberedande skolor. Sedan har vi kommersiella företag som erbjuder företagsanpassade utbildningar såsom Lexicon som erbjuder kurser i alltifrån programmering till kommunikation och ledarskap för inom IT. Men vad bör man tänka på när man väljer skola och framförallt om man ska läsa på högskolan?

Välja rätt högskola

Rätt IT-kurser på en topprankad skola – låt oss säga något i stil med KTH eller Uppsalas Unviersitet – kan vara väl ansett, men det kanske inte är så flexibelt som på en skola någon annanstans. Du kanske inte har möjlighet att ta kurser utanför ditt specifika ämnesområde. Så frågan du kan ställa dig är om du vill du ha prestige eller flexibilitet? Vad erbjuds för erfarenhetsutbyte? Vissa utbildningsprogram på vissa skolor erbjuder studenter ett under en period att testa på att jobba inom ditt kärnområde, vilket oftast är en fördel för dig som vill prova på att göra karriär innan du är klar. Andra kan ge dig chansen att studera utomlands. Det är värt att tänka på vilken typ av examen du eftersträvar och de möjligheter du vill få av det. Hur prioriterar du valfria moduler? Vissa kurser låter dig ta moduler inom andra ämnen utanför ditt kärnområde. Ett högskoleprogram inom IT kan till exempel låta dig utforska andra områden inom exempelvis humaniora med studier i historia, filosofi eller kreativt skrivande. Andra skolor och program kanske inte erbjuder detta. Det handlar om att se till att du vet vad du vill ha ut från dina studier, dvs att bestämma vad som är rätt för dig.

AI hus

Det kommer dock att finnas andra faktorer som kan påverka ditt beslut. Om du vill studera något unikt, låt oss säga AI inom fastighetsbranschen så är dina alternativ är begränsade. Det finns bara en handfull mängd skolor som kan erbjuda detta. Studerar du något mer grundläggande som matematik eller kemi, har du mer frihet när du väljer ett universitet. Det är rätt så viktigt att få till det bra från första början. Fel programval är en av huvudorsakerna till att elever hoppar av. Att byta program eller universitet är en svår, lång och ofta jobbig process.

93% av avklarar sin examen. För att du ska vara en av dem finns det några saker du kan göra:

93% av avklarar sin examen
  • Se till att du vet vad du letar efter; vilken typ av universitet du vill gå på och vad du vill att din utbildning ska erbjuda.
  • Grundligt undersöka din utbildning; kommer det att omfatta ämnen som intresserar dig? Har du tyckt om att studera det tidigare? Kommer det leda till den typ av karriär du vill ha?
  • Vad vill du ha från ditt universitet? Prestigefylld examen? Flexibilitet? Eller kontakter?
  • Förplikta dig själv till denna typ av jämförelse, det kommer att göra dig mer självsäker i ditt val av examen. Det kommer också att ge dig en användbar metod för alla de stora besluten som definierar vuxenlivet.