Bli systemutvecklare

Så du vill bli systemutvecklare gör göra karriär inom området? Det är en av de mest attraktiva kompetenserna en kandidat kan ha enligt arbetsmarknaden. Det finns ett stort behov av välutbildade systemutvecklare.

Arbetsmarknaden

Majoriteten av organisationerna är beroende av design, implementering och hantering av IT. Som systemutvecklare kommer dina färdigheter att vara ovärderliga för arbetsgivare från en rad olika sektorer. Vi ser roller som dataanalytiker, säkerhetsanalytiker, datavetare, databasspecialist, it-konsult, penetrationstestare, mjukvaruingenjör, systemanalytiker, applikationsutvecklare, affärsanalytiker, nätverksspecialist, IT-säljare, IT-arkitekt, webbutvecklare med flera. Kom ihåg att många arbetsgivare accepterar ansökningar från akademiker med oavsett ämne, så begränsa inte ditt tänkande till de jobb som anges här. Om du inte redan har gjort det, ta några minuter för att fundera på vad som intresserad dig och skriv ner det.

Arbetslivserfarenhet

Att få en arbetserfarenhet inom hårdvara, operativsystem, programvara och teamledarskap kommer att förbättra din kompetensportfölj. Vissa kurser inkluderar ett jobbår eller ett testjobbår i ditt sista studieår, där du kan utveckla dina praktiska färdigheter och bygga ett nätverk av viktiga kontakter.Sommarjobb och praktikplatser inom IT erbjuds också av en rad företag. Tala med din universitets karriärservice om var du kan hitta lediga platser/tjänster.

Arbetslivserfarenhet

Arbetslivserfarenhet i en företagsmiljö kan bidra till att utveckla din kommersiella medvetenhet, kundhanteringsförmåga och förmågan att förstå och kommunicera fördelarna med IT vilket är viktigt att kunna.Exempel på arbetsgivare inom ideella och offentliga sektorer är:

  • lokal och statliga verksamheter
  • akademiska sfären
  • välgörenhetersorganisationer

Rekryterare inom den privata sektorn inkluderar:

  • IT-konsultföretag
  • Mjukvaruföretag
  • Telekombolag
  • Alla andra företag med IT-organisationer

Arbetsgivare inom IT-sektorn sträcker sig från multinationella företag som IBM, Microsoft, Cisco och Oracle till små och medelstora organisationer till de minsta företagen med färre än fem personer.Vissa väljer att studera vidare och ta en Master inom IT. Att slutföra en Master inom IT kommer att förstärka de färdigheter du har utvecklat under din examen. Det kan finnas alternativ att specialisera sig, till exempel i hälsoinformationssystem det gör att du blir vass och ännu mer attraktiv för arbetsgivare inom denna bransch. Vilket också oftast gör att du får bättre lön än om du är generell.

Skolor

systemutvecklare

Det finns en mängd olika utbildningsformer och skolor att välja bland när man ska bli systemutvecklare. Vissa heter annat än just systemutvecklare som informationsvetare, datavetare, dataingenjör med flera. Det viktiga är skolan och innehållet. Det är viktigt att man noggrant undersöker möjligheterna och urvalet kurser i det program och skola som man är intresserad av. Ibland kanske det saknas kurser inom de områden som du verkligen är intresserad av och då är det kanske läge att leta vidare bland skolor utanför din ort. Oftast har större skolor och universitet bäst möjlighet för dig som inte är helt säker på vad du vill läsa för kurser inom systemutveckling. Men det finns en hel del intressanta sajter för att jämföra innehåll. Det viktiga är att du tar dig tiden och jämför ett par månader och gärna år innan du ansöker till utbildning När du väl är inne kan det vara relativt krångligt att byta. Stort lycka till.