Applikationens Historia

Första gången någon överhuvudtaget pratade om applikationer var i Aspen 1983 då en ung man vid namn Steve Jobs som då var bara ett par månader ifrån att lansera Apples nya satsning Macintosh. Under detta tal i Aspen pratade Steve om hur det skulle se ut i framtiden och kom ihåg att det var drygt 25 år innan vi fick se nymodigheter som Iphone och Ipad men Steve sa redan då att i framtiden kommer det vara som en skivbutik där vi kan ladda ner programvara via telefonlinjerna. Applikationer uppstod från det tidiga systemet PDA:er genom det mycket enkla men ändock så beroende framkallande spelet Snake, alla ni som någon gång har haft en Nokia 6110 kommer säkert ihåg detta spel.

Nokia 6110

Själva begreppet applikationer eller App blev allmänt omnämnt i och med att Apple introducerade Iphone 2008 och samtidigt med det lanserade man sin App Store där det från början fanns runt 500 olika applikationer som man kunde ladda ner till sin smarttelefon för att få mer tjänster, program eller bara mer underhållning i form av olika spel. Men själva tanken med att kunna ladda ner tredjepartsprogram var ingen direkt nyhet då möjligheten att ladda ner program till handdatorer funnits sedan omkring 1990 men det tog längre tid innan den möjligheten fanns att tillgå till telefoner då dom första bärbara telefonerna var väldigt enkla med litet minne. Det var först omkring 2000 som det på riktigt gick att börja bygga ut telefoner med telefonerna med nya program då datortillverkarna Palm och Microsoft tog in applikationerna i mobilvärlden eftersom handdatorer gavs möjlighet att byggas ihop med telefoner. Ungefär samtidigt introducerades det nya utvecklingsspråket Java till mobiltelefoner och denna plattform gav oss chansen att använda samma program på flera olika mobiler men man ska ändå komma ihåg att programmen på den tiden inte var speciellt avancerade och dessutom inte direkt anpassade till alla telefoner.

Steve Jobs

Programmen till våra mobiler och framförallt utvecklades genom årens gång men det var både dyrt samt det fanns en hel del företag som inte lyckades fånga den vardagliga användaren även om det fanns flera olika siter som erbjöd oss att köpa och ladda ner olika program. Många av dessa siter var också ganska oseriösa samtidigt som många av människorna inte ens visste om att man faktiskt kunde ladda ner olika program till sina telefoner samt det var även ganska krångligt och tidsomfattande att göra det då man först var tvungen att ladda ner programmet till sin vanliga dator hemma och sedan föra över den till telefonen vilket självklart bidrog till att dom första applikationerna och butikerna som fanns på internet inte blev någon större framgång. Alla dessa problem var en av anledningarna till att Apple 2007 med Steve Jobs i spetsen lanserade Iphonen och sin butik vilket gjorde att vi användare fick upp ögonen för alla dessa tilläggsprogram som numera var mer anpassade till att användas just på smarttelefoner och inte bara på handdatorerna och resten av historien får vi återkomma till senare i nästa blogginlägg här på vår bloggsida applitude.