• April 26, 2022

Vad kan man göra mot buxbommalen?

 

Du minns säkert perioden då många trädgårdar plötsligt såg patetiska och karga ut förra året? Platsen där vackra gröna buxbomar en gång stod har gett plats för kala fläckar och vissna kvistar. Orsaken till detta var: buxbommalen. Buxbommalen är en vacker varelse att titta på. Vingarna har en pärlemor-glans med mörkbrun marginal på undersidan. Om du inte vet bättre tror du att du har stött på en speciell fjäril. Men vilken skada kan larven (föregångaren till buxbommalen) göra! De kan blotta en hel buske på en natt. Jag hade också en mycket gammal buxbomplanta på min trädgård. Det gick bra ett tag, men så plötsligt var de första tecknen där: spunna löv och kala grenar. Jag har provat att ta bort larverna för hand, sprayat med högtryckstvätten, sugit med dammsugaren. Det gick bra ett tag, men en natt betar de min buske.

buxbomsfjäril Var kommer buxbommalen ifrån?
Buxbommalen är hemma i Asien och hamnade av misstag i Europa. Under vandring anlände fjärilen till södra Nederländerna 2007. Malen finns nu i hela Nederländerna. Bara på Vadeöarna har den ännu inte observerats. Buxbommalen är verkligen förödande för buxbomsbuskar. På så sätt har du fortfarande en vacker grön häck och i nästa ögonblick tittar du på en patetisk och baräten växt.

Vad kan man göra mot buxbommalen?
Att kontrollera buxbomlarverna är mycket svårt. Du kan prova som jag gjorde. Plocka ut larverna för hand eller spraya ut dem med en högtryckstvätt. Men om du bara missar en så kommer din buxbom fortfarande att ätas bar. Ett mycket bättre alternativ är att säga hejdå till buxbomen och sätta andra växter i trädgården. Du kan förvandla så många andra växter till en vacker häck eller fylla ett hål i trädgården eller plantering. Det du inte ska göra är att spraya med gift. Du dödar inte bara malen med den, utan även många andra insekter. Det dödar också fåglarna som äter larverna.

Vad kan du göra om din buxbom har blivit blottad?
Har buxbomslarven ätit upp din buxbom bar? Det är irriterande, men tyvärr är det då för sent och du måste ta bort buxbomen från trädgården. Men var inte ledsen. Det finns väldigt fina alternativ till buxbom.

Alternativen till buxbom
En populär ersättare för Buxus sempervirens är Ilex crenata (japansk järnek). Växten har små glänsande mörkgröna blad och är tät och buskig, precis som buxbom. Idealisk som häck och lämplig att klippa till form. Också mycket lämplig är Lonicera nitida (buskkaprifol). Den växer så snabbt att du kommer att få en vacker fullvuxen häck eller planta på kort tid.
Ett annat bra alternativ till buxbom är Euonymus (kardinalhatt). Euonymus är en vintergrön växt och finns i alla möjliga färger och varianter. ‘Jean Hugues’ är en art mycket lik Buxus. Också vackra är Euonymus japonicus ‘Microphyllus Pulchellus’ och ‘Green Rocket’.
Utöver de nämnda alternativen finns även idegranen, Taxus baccata. Den skiljer sig väldigt mycket från Buxus, men också mycket lämplig för häckar och topiary. Tänk på att alla delar (med undantag för de röda bären) av Taxus baccata är giftiga.
Om du ändå måste ta bort buxbomen från din trädgård och letar efter ett alternativ, varför inte titta på något helt annat? Du kan också uppnå en mycket fin effekt med en rad doftande lavendel- eller rosmarinväxter. Eller från Santolina. En vacker örtartad växt med ljusgrå blad och mjuka gula blommor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.