• October 29, 2021

7 vackra höstblommare för din trädgård

 

Om några dagar är det officiellt höst. Det här är en mycket vacker tid i trädgården. Färgerna verkar mer eldiga. Färgerna sträcker sig från orange till djupröd. Det är som om växterna vill sätta upp en show innan de slutligen tappar löven. Dessa 7 växter ger färg till din trädgård under denna – ofta – grå period.

Vinbärsträdet (Amelanchier lamarckii) är ett vackert, litet träd eller stor buske som är attraktiv under alla årstider. De stjärnformade vita blommorna dyker upp på våren. I juli är trädet täckt med mörkröda bär (fåglar älskar detta). Och slutligen, på hösten, blir vinbärsträdets löv scharlakansröda.

När blommar denna buske: Amelanchier lamarckii blommar i månaderna april och maj
Vilken färg har blommorna: Vinbärsträdets blommor är vita
Växtens höjd: Vinbärsträdet är cirka 4 meter högt
Skötsel: Vinbärsträd är lätta växter som växer nästan var som helst. Beskärning är också knappast nödvändig. Du kan ta bort några gamla grenar efter blomningen
Användningstips: Vinbärsträdet är vackert som en solitär i en bård med låga växter. Eller sätt ihop dem i en grupp för att skapa en naturlig separation.

Dahlior är verkligen vackra blommor i alla tänkbara former, färger och dofter. Du kan plocka de vackraste buketterna med den hela sommaren och de kommer att blomma oändligt.

När blommar denna växt: Dahlior blommar från augusti till långt in på hösten
Vilken färg har blommorna: Dahlior blommar i alla tänkbara färger
Växtens höjd: Växtens höjd varierar från 30 cm till 150 cm
Skötsel: Plantera dahliornas knölar i krukor inomhus eller i växthus från början av mars. De behöver en lägsta temperatur på 17 grader. Från juni kan de gå in i trädgården. Vänta tills plantan är 35 cm hög. Sniglarna älskar växtens unga blad
Appliceringstips: Dahlior klarar sig nästan var som helst, var som helst och på vilken jordtyp som helst. Vackert i kombination med de fina blommorna av Aster x frikartii ‘Mönch’. Eller de smala spikarna av Persicaria amplexicaulis ‘Taurus’. Dahlia ‘Maroon Fox’ är idealisk som snittblomma. Dahlia “Bishop of Auckland” är en väldigt lättsam Dahlia som faktiskt växer överallt.

Asters är vackra höstblommare. Aster ‘Little Carlow’ är en av de vackraste tycker jag, med ett moln av livfulla, ljuslila blommor.

När blommar denna växt: Höstaster ‘Little Carlow’ blommar under månaderna september till oktober
Vilken färg har blommorna: Blommorna är lila med ett gult hjärta
Växtens höjd: Aster Little Carlows höjd är ca 80 cm
Skötsel: Placera plantan på en solig och luftig plats i din trädgård för att få så många blommor som möjligt. Efter blomningen skär du ner plantan lite. Med lite tur kommer den att blomma igen.
Appliceringstips: Asters är vackra i kombination med de luftiga spikarna av fjädergräs eller de platta blommorna av himmelsk nyckel.

Höstkrokus, de nakna damerna bland blomsterlökarna

De dubbla rosa lila blommorna på höstkrokusarna (Colchicum) dyker upp från den kala jorden i september och oktober. Utan löv. Det är därför de också kallas nakna damer. Det faktum att de inte har några löv är det som gör dessa höstkrokusar så slående. De stora blommorna dyker upp plötsligt från bar jord utan löv.

När blommar denna växt: Höstkrokusar blommar i månaderna september till oktober
Vilken färg har blommorna: Colchicum ‘Näckros’ har slående, dubbla blommor med rosa lila kronblad
Växtens höjd: Lökväxtens höjd är ca 15 cm
Skötsel: Plantera knölarna i augusti-september i väldränerad och lös jord

Leave a Reply

Your email address will not be published.